”Sain Paulalta rohkeutta ja voimaa”
Mioona Design Oy myy kenkiä, laukkuja ja asusteita, joissa yhdistyvät käytännöllisyys ja kauneus. Materiaaleina käytetään laadukkaita uusiutuvia materiaaleja, muun muassa niilinahvenen nahkaa. Toimintaan kuuluu myös yhteistyö Itä-Afrikassa yritysten ja käsityöläisten kanssa.
Yrittäjä Oona Ritari on rohkea ja maailmaa nähnyt nainen, jolla on omintakeinen tyyli tehdä hassusta tyylikästä ja kauniista ergonomista. Yrityksen pyörittäminen ja tuotteiden saaminen markkinoille vaatii kuitenkin myös liiketoimintaosaamista.
– Olen ensimmäiseltä ammatiltani tanssija, toiselta kampaaja ja sen jälkeen olen opiskellut kenkäsuunnittelijaksi. En kuitenkaan hallitse kaikkia yrityksen liiketoimintaan liittyviä asioita, ja siihen tarvitsin Paula Makkosen apua. Minulla oli paljon suunnitelmia päässäni, mutta en osannut jäsentää niitä järkevästi paperille.
Ritari löysi Paula Makkosen selailtuaan ELY-keskuksen konsultteja. Lopulta hän päätyi Highlinen verkkosivulle, josta löysi Makkosen. Yhteistyö alkoi keväällä 2018.
Liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma auttoivat tuotannon aloittamisessa
Ritarin mukaan Makkonen otti heti ohjat käsiinsä. Vaikka naisten osaamisalue on erilainen, heitä yhdistää sama energisyys.
– Teimme Paulan kanssa liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmat, joissa määritimme myös budjetin. Paula on tarmokas ja tietää, mitä tekee. Hän oivaltaa nopeasti tarpeen ja osaa tehdä erilaisia kehitysehdotuksia eteenpäin pääsemiseksi. Paulan konsultointi loi minuun rohkeutta ja varmuutta siitä, että olen oikealla asialla.
Mioonan Designin päätuote on alusta asti ollut kengät. Ritarin ajatuksena oli aloittaa kenkien valmistus Portugalissa, mutta se vaati pankkilainaa. Kunnollinen liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma auttoivat lainan saamisessa. Lainan takasi osittain Finnvera, joka vaati myös perusteelliset suunnitelmat. Ritari kertoo saaneensa Paulalta myös tietoa muista rahoitusmahdollisuuksista.
–Paulalla oli iso rooli siinä, että sain aloitettua tuotannon. Halusin valmistusmaaksi Portugalin, sillä Portugalissa kenkiä tehdään pienissä perheyrityksissä ja jälki on laadukasta.
ELY-konsultointi on loistava mahdollisuus yrittäjälle
Ritarille on tärkeää tehdä yritystoiminnallaan hyvää. Opiskellessaan Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa kenkäsuunnittelijaksi hänen sivuaineenaan oli kehitysyhteistyöopinnot. Ritari teki lopputyönsä Afrikassa, jossa hän verkostoitui ja näki alueen mahdollisuudet.
– Afrikassa on mielettömiä käsityötaitureita. Osa tuotteistani tehdään Afrikassa, esimerkiksi parkittu ja värjätty kalannahka tulee Ugandasta. Yhteistyön luominen Afrikkaan oli minulle selvää alusta asti.
Ritarin mukaan ammattilaisen apu kannattaa ehdottomasti hyödyntää.
– Yrittäjän ei tarvitse olla joka alan asiantuntija. ELY-konsultointi on loistava mahdollisuus, joka kannattaa käyttää. Konsulteilla on pitkä kokemus ja verkostot, joista asiakkaat hyötyvät varmasti.